A Travellerspoint blog

Bromo & Ijen

Ons origineel plan was op eigen houtje naar de vulkanen Bromo en Ijen te trekken. We hadden hier 5 dagen voor uitgetrokken, rekening houdend dat de vele overstappen misschien wat meer tijd in beslag zou nemen. We hoorden dat de klans klein was dat we in één dag tot in Bromo zouden geraken én dat de hotels in Bromo al zo goed als volzet waren.. Dus besloten we ons maar aan te sluiten bij een tour. Een tour is veel gezegd, eerder een opeenvolging van lange busritten tot de uiteindelijke bestemming. De onvoorziene overstappen en wachttijden zorgden toch wel voor enige wrevel onder onze, bijna volledig Nederlandstalige, groep.

Het uiteindelijke doel, Bromo en Ijen, maakte alles goed! Omringd door honderden andere toeristen, overwegend Indonesiërs wel, hebben we geduldig de zonsopgang over Bromo afgewacht. Zo’n 50 selfiesticks en 20 gopro’s belemmerden mijn uitzicht. Samen met de mensen die voor uw neus OP de bank gaan staan met als verontschuldiging ‘just to take picture’. Zijn we daar dan allemaal niet voor gekomen? Met nog wat meer geduld, een kwartier na zonsopgang leek niemand meer geïntresserd, hebben we toch nog een plaatsje aan de ballustrade kunnen bemachtigen en het resultaat mag er zijn!

Terug de bus op en op naar Ijen. Die ochtend moesten we niet om 3u maar om 1u opstaan om het unieke blue fire (er werd ons verteld dat het maar op twee plaatsen in de wereld bestaat) te aanschouwen. De tocht in het donker op zich had al iets, honderden lichtjes die al slingerend de vulkaan opklimmen om vervolgens de krater in te dalen. Met een gasmasker en tranende ogen stonden we in de krater het blue fire-fenomeen te bewonderen. De mijnwerkers hier dragen manden met zo’n 50 à 70 kilo zwavel de krater uit. Als je hen bezig ziet, hebben ze eigenlijk meer last van de massa toeristen die in hun weg lopen dan van het gewicht dat ze naar boven moeten dragen.

Posted by VolgTomenRagna 04:48 Archived in Indonesia Tagged vulcano bromo ijen

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint